Akita Debate

Ποιά είναι η γνώμη σας για τη φυλή; Πάρτε μέρος στη δημοσκόπηση

Ακίτα, Συμβίωση και Εκπαίδευση

akita puppies lickingΗ ομαλή και αρμονική συμβίωση με τον ακίτα μας είναι μια συνεχής διεργασία από την πλευρά μας. Σε μια προσπάθεια να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά από την γνωστή "βασική εκπαίδευση" των εντολών κάτσε, μείνε και να γνωρίσουμε καλύτερα τον σκύλο μας, απευθυνθήκαμε στον ειδικό συμπεριφοράς Βασίλη Γκουτίνο για να μας δώσει απαντήσεις σε 10 ερωτήματα.

Περισσότερα...

Ακίτα & επιθετικότητα προς άλλους σκύλους

dogs fightΣύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τo 2008 από τα πανεπιστήμια της Πενσυλβάνια και της Ταϊβάν προκύπτει ότι η αγαπημένη μας φυλή κατέχει τα πρωτεία στην επιθετικότητα προς άλλους σκύλους.

Ενδιαφέρον εμφανίζει το γεγονός ότι πουθενά στην μελέτη δεν υπάρχει αναφορά σε ιεραρχικές δομές, αρχηγούς της αγέλης, κυριαρχία κοκ. Αντίθετα, γίνεται λόγος για τον σκοπό που εκτράφηκαν οι φυλές. Πράγμα που δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, αφού ο άνθρωπος για χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιεί τους σκύλους ενάντια σε άλλους σκύλους, ζώα αλλά και σε ανθρώπους. Κάπως έτσι δεν έγινε και με τα ακίτα; Χρησιμοποιήθηκαν σαν κυνηγοί, φύλακες ακόμα και σαν μαχητές σε κυνομαχίες.

 

Περισσότερα...

Αρχηγός της αγέλης

Wolf packΜια νέα έρευνα δείχνει πως η συμπεριφορά των σκύλων παρεννοείτο για πολλά χρόνια: στη πραγματικότητα η χρήση λάθος απόψεων γύρω από τη συμπεριφορά και την εκπαίδευση των σκύλων είναι πιθανότερο να χειροτερέψει παρά να "θεραπεύσει" ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Τα ευρήματα έρχονται σε αντιπαράθεση με το τις θεωρίες και τις τεχνικές περί "κυριαρχίας" που ατυχώς προτείνονται από κάποιους εκπαιδευτές και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών είναι και παγκοσμίως γνωστοί μέσω της τηλεόρασης και του ίντερνετ.
Αντίθετα με το τι πιστεύεται από πολλούς , τα επιθετικά σκυλιά ΔΕΝ προσπαθούν να επιβάλλουν τη κυριαρχία τους στα άλλα σκυλιά ή και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε από τους ερευνητές του University of Bristol’s Department of Clinical Veterinary Sciences in the Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research.

Οι ερευνητές , για έξι μήνες, μελέτησαν σκυλιά που είχαν ευχέρεια ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ τους , στο χώρο ενός κέντρου υιοθεσίας. Επίσης επεξεργάστηκαν πληροφορίες και από "ελεύθερα" σκυλιά, πριν καταλήξουν ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις των σκύλων μαθαίνονται και δυναμώνουν μέσα από τις εμπειρίες τους παρά από μια επιθυμία να επιβάλλουν την "κυριαρχία" τους το ένα στο άλλο.

Η έρευνα δείχνει ότι τα σκυλιά δεν παρακινούνται από να κρατήσουν τη θέση τους στην όποια ιεραρχία αγέλης (ομάδας), όπως πολλοί γνωστοί εκπαιδευτές νομίζουν.

Περισσότερα...