Θέλετε να αποφύγετε προβλήματα συμπεριφοράς με τους σκύλους σας; Μην πάρετε σκύλο απο pet shop. Μια σωστή συμβουλή για πολλούς λόγους η οποία πρόσφατα υποστηρίχθηκε απο σχετική μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου απέδειξαν ότι τα κουτάβια που προέρχονται από petshop και κατ επέκταση από κουταβοβιομηχανίες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς όταν ενηληκιωθούν.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 15 Μαΐου στην Journal of the American Veterinary Medical Association, ήταν αποτέλεσμα συνέργειας μεταξύ ερευνητών των Penn School of Veterinary Medicine, Best Friends Animal Society in Utah, και του University of Prince Edward Island’s Atlantic Veterinary College.
Η ομάδα ερευνητών της Πενσυλβάνια είχε επίσης εργαστεί σε μια παρόμοια μελέτη το 2011 η οποία εντόπισε μεγαλύτερα ψυχολογικά προβλήματα σε ενήλικα ζώα τα οποία διασώθηκαν και προέρχονταν από κουταβοβιομηχανίες , γνωστες και ώς puppy mills.
Εφόσον τα περισσότερα κουτάβια των pet shop προέρχονται από κουταβοβιομηχανίες, ο ερευνητής Frank McMillan ήεθελε να εξετάσει εάν θα παρατηρούσαν τα ίδια προβλήματα συμπεριφοράς.Μετρήθηκαν 14 μεταβλητές συμπεριφοράς και τα ζώα των petshop ήταν χειρότερα σε 12 από αυτές και πλησίαζαν την συμπεριφορά των άλλων σκύλων σε μόνο 2 μεταβλητές.
“Τα αποτελέσματα είναι δραματικά,” δήλωσε ο McMillian. “Τα προβλήματα απλώνονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους συμπεριφοράς, και οι διαφορές είναι μάλλον ακραίες για κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές.”
Για παράδειγμα, τα σκυλιά από petshop έδειξαν αυξημένο ρίσκο στις πιθανοτητες να επιτεθούν στους ιδιοκτήτες τους ή σε άλλα ζώα. Οι λόγοι της επιθετικής τους συμπεριφοράς είναι λογικοί και θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με τους λόγους που θα έκαναν έναν άνθρωπο επιθετικό. Ενδεικτικά, εάν ένα παιδί μεγάλωνε σε ένα περιβάλλον έντονου στρες, θα είχε αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα.
Οι σκύλοι των κουταβοβιομηχανιών και των petshop δεν κοινωνικοποιούνται κατάλληλα και ζουν μια πυρετώδη και άστατη "παιδική" ζωή. Νωρίτερα, η έρευνα είχε επισημάνει ότι οι εγκυμονούσες θηλυκές που βιώνουν καταστάσεις έντονου στρες καταλήγουν να μεταφέρουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα στα κουτάβια τους. Το στρες γενικότερα παίζει σημαντικότατο ρόλο στην διανοητική ανάπτυξη του ζώου.
Κυρια Πηγή: upenn.edu
Πηγές: care2.com , Image by: Wikimedia Commons , Author: Apostoloff
Μετάφραση: Χρήστος Ιωάννου