Α: Η ζωή του κουταβιού μπορεί να διαιρεθεί κατά προσέγγιση σε τρία στάδια: το πρώτο που έχει επιπτώσεις για τη μετέπειτα ζωή ενός κουταβιού στο νέο σπίτι του, είναι η μέγιστη περίοδος κοινωνικοποίησης, μεταξύ 7 και 12 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτού του σημαντικότερου «παραθύρου» στη διανοητική ανάπτυξη του κουταβιού, πρέπει να εισαχθεί σε κάθε πιθανή πτυχή της κανονικής καθημερινής ζωής. Οτιδήποτε παραληφτεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα είναι μια αιτία δισταγμού στο ενήλικο σκυλί, και ένα κουτάβι που δεν κοινωνικοποιείται πλήρως μεταξύ των πρώτων 7 έως 12 εβδομάδων της ζωής δεν θα φθάσει ποτέ στο μέγιστο των δυνατοτήτων του ως ενήλικος. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να πηγαίνουν τα κουτάβια μας στα νέα τους σπίτια γύρω στις 8 εβδομάδες.
Β: Μετά από τις 12 εβδομάδες, το «παράθυρο» κλείνει προσωρινά και το κουτάβι μπαίνει σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που απειλεί τη μελλοντική ευημερία του, δεδομένου ότι είναι ένα χρονικό διάστημα καλού ή κακού. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου «μέγιστης ευαισθησίας», κάθε αρνητική εμπειρία αποτυπώνεται μόνιμα στο μυαλό του σκυλιού και οι φοβίες ριζώνουν βαθιά. Έτσι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου ώστε να μην κινδυνεύσει το κουτάβι μας και για να αποφύγουμε όλες ενδεχομένως τις καταστάσεις, που θα του επέτρεπαν να εκτεθεί σε απειλές, φόβους ή κινδύνους, περιορίζοντας το μόνο στα ασφαλή, φιλικά, ευχάριστα και γνωστά πράγματα. Η περίοδος τελειώνει κατά προσέγγιση στους πέντε μήνες της ηλικίας, αλλά πολλά εξαρτώνται από τον ατομικό ρυθμό της διανοητικής ανάπτυξης κάθε κουταβιού ξεχωριστά, επομένως πρέπει να ξέρουμε «να διαβάζουμε» το κουτάβι μας για οποιοδήποτε σημάδι δυσαρέσκειας ή φόβου που μπορεί ξαφνικά να εμφανιστεί στην προηγουμένως εξωστρεφή, ανέμελη και ενθουσιώδη, κουταβίσια συμπεριφορά του.
Γ: Συνήθως μεταξύ του 9ου και 11ου μήνα της ζωής του κουταβιού, ή ακόμα και αργότερα στα αρσενικά, το τρίτο (και τελικό) στάδιο της διανοητικής ανάπτυξης του νεαρού σκύλου γίνεται προφανές. Αντιστοιχεί στην εφηβεία ή τη «ενηλικίωση των ανθρώπων» και είναι πιό αξιοπρόσεχτο στα αρσενικά. Το νέο σκυλί αρχίζει να απαιτεί τη θέση του/της στον κόσμο σύμφωνα με την ατομική του προσωπικότητα του: ένας ενδοτικός, ήπιος, εσωστρεφής χαρακτήρας θα γίνει πιο μονοχνωτος κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, ίσως λιγοτερο κοινωνικος, ή λιγότερο ενθουσιώδης στο φαγητο. Ένα κυρίαρχο αρσενικό θα γίνει επιθετικότερο, και σε όλο το φασμα μεταξύ αυτων των δυο ακρων παρατηρουμε μια διαθεση για εξέγερση. Οι σχέσεις με άλλα σκυλιά μπορούν να γίνουν δύσκολες. Aντιμετωπιστε το χαλαρα αλλά να μην αγνοήσετε πόσο σημαντικό ειναι αυτό το στάδιο για τη σχέση σας με το σκυλο σας. Συμπεριφερθείτε του όπως σε έναν έφηβο - δώστε του χωρο και χρονο να βρει τη θεση του στη ζωη και να το ξεπερασει, χωρις πιεσεις, αλλα και χωρις να ανεχθειτε τις δυστροπιες του. Αποσπαστε του την προσοχη με κατι ευχαριστο και φτιαξτε του τη διαθεση – και τη δικη σας.
Μην εξωθειτε αλλά κάντε τους κανόνες και τα όρια ξεκάθαρα, χωρίς αμφιβολία. Να είστε ο κηδεμόνας που φροντιζει και κατανοει, πατρικος, στοργικος, θετικος που εμπνεει εμπιστοσυνη και σεβασμο - όχι αυστηρος και ατεγκτος. Δώστε την ασφάλεια που κάθε σκυλος εχει αναγκη, με την αισθηση οτι ανήκει σε μια ομάδα οπου αισθάνεται σιγουριά, και ο ιδιος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Σκυλοι χωρίς αυτήν την αίσθηση νοιωθουν χαμενοι, αβέβαιοι και οξύθυμοι. Αυτό το στάδιο είναι πολύτιμο επειδή φέρνει στην επιφανεια όλα τα προηγούμενα λάθη που μπορεί να είχαμε κάνει. Οι σκυλοι είναι αυτό που τους κάνουμε εμεις και τώρα σας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να διορθώσετε αυτά τα λάθη.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορείτε να βάλετε τις πιο λεπτες πινελιες στη σχέση της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας κατανόησης, του αλληλοσεβασμου και της αγαπης που έχουν χτίσθει μεταξύ σας. Και είναι αλήθεια ότι όλοι έχουμε τους σκυλους που μας αξίζουν.
Οι σκυλοι απεχθανονται την αβεβαιοτητα και την υστερική συμπεριφορά. Περιμενουν καθοδήγηση και προστασία. Πρέπει να είστε αποφασιστικοί, κατηγορηματικοι, ευγενικοι αλλα και σταθεροι. Χρησιμοποιήστε το σωστό τόνο φωνής και στάσης σωμάτος για κάθε περίπτωση - τα σκυλιά “διαβάζουν” τη φωνή μας μαλλον παρά τις πραγματικές λέξεις, και ερμηνεύουν τη γλώσσα του σώματος μας. Αγαπήστε το κουτάβι σας αλλά να μην το κακομαθετε, επικοινωνηστε αληθινά και ουσιαστικα μαζι του, διαβάστε το μυαλό του και μιλήστε τη γλώσσα του. Τα σκυλιά δεν μπορούν να γίνουν άνθρωποι, επομενως πρέπει να μάθουμε πώς να σκεφτούμε σαν σκυλοι. Όταν τον ξέρετε αληθινά τίποτα δεν μπορεί να απειλήσει τη σχέση σας. Η ψυχή έχει μια ισχυρή δική της γλώσσα. Ο σκύλος σας αισθάνεται υπευθυνος για σας, σας προστατεύει, σας προσεχει και σας νοιωθει βαθυτατα. Μην προδωσετε ποτε το σκύλο σας και κεινος δε θα σας απογοητευσει ποτε. Θα έχετε πάντα τον πιό θαυμάσιο φίλο στον κόσμο.
Μαρία Γκινάλα
Διεθνής κριτής & εκτροφέας Μεγάλων Δανών (Μολοσσών)